3 עצות כדי להתגבר על השכנועים המגבילים ולכוון את מחשבתנו לעבר מה שאנחנו באמת רוצים
מהם שכנועים מגבילים?
יש לנו שכנועים אודות כמעט כל דבר בחיים שלנו: אודות העבר שלנו, אודות העתיד שלנו, אודות הסיפור שלנו, אודות הייעוד שלנו, אודות מה יקרה לנו, או מה שלא יקרה לנו, אודות כיצד נוכל להימנע מזה או מזה, או כיצד נצטרך לצערנו לסבול בשל דבר זה או אחר.
כל השכנועים האלה יוצרים רבדים במחשבה שלנו ויוצרים מכשול אמיתי ביננו לבין הייעוד שלנו.
הייעוד שלנו הוא למעשה להזיז את עצמנו לעבר מה שחשוב לנו באמת, לעבר מה שאנחנו באמת רוצים בחיים שלנו .
עם זאת לעתים קרובות לא קל לנו לעשות זאת, מכיוון שאנו נשלטים על ידי כל השכנועים המגבילים האלה, ובהדרגה הם מקבלים רבדים במחשבות, ברגשות, באינסטינקט, אשר מתנים בהתאמה את מבנה הראייה שלנו שיש לנו על החיים, הדרך שבה אנו באינטראקציה עם המימד הרגשי ומימד היחסים שלנו, ולבסוף, איך אנחנו חשים.
ישנן 3 אפשרויות לשבירת הסכמה שעלינו ללמוד וליישם כדי לשחרר את היומיום שלנו מאותו המימד, שלפעמים הוא ממש דרמטי ומעצבן, של חיים על פי שכנועים מגבילים שהם שקרים שאנו אומרים לעצמנו. כי כאשר אנו אומרים שאנו יודעים איך יקרה ומה בדיוק יקרה בחיים שלנו, אנו מכריזים דבר-שקר.
האמת היא שאנחנו לא יכולים לדעת מה צופן לנו המחר – אך נכון באותה מידה שנוכל לדמות מראש את המחר שלנו.
מספרים לנו זאת מדעני מוח כמו מרגריט סיטסקורן Margriet Sitskoorn מאוניברסיטת טילבורג Tilburg בהולנד, או טלי שארוט Tali Sharot מ"יוניברסיטי קולג' לונדון", אשר שיתפו איתי פעולה, השתתפו באירוע "21 דקות", או עבדו עם הקרן שלי ומכון המחקר שלה, ( RINED – מכון קרן פאולטי למדעי המוח, החינוך והדידקטיקה).
מה אומרים לנו המחקרים שאנו מקדמים עם הקרן שלי?
הם מאשרים שהמוח הוא פלסטי, כלומר, למוח שלנו יש יכולת להסתגל ולהתאים את עצמו למה שאנחנו נותנים לו לעתים תכופות יותר.
למעשה, בין אם נרצה בכך ובין אם לא, הסביבה, ההקשר והנסיבות מתנים את הקיום שלנו, את האופן שבו אנחנו חושבים על עצמנו בתוכם. ומעל לכל הם מתנים את האופן שבו אנחנו תופסים את עצמנו על גבי הבמה הנהדרת הזאת, שאנו קוראים לה חיים.
לכן, הנה 3 טיפים כדי להתגבר על השכנועים המגבילים שנכנסים לכולנו באופן טבעי.
- המחשבה שלכם לא יכולה לכבות את עצמה., אבל אתם יכולים לא להזדהות עם המחשבות שלכם.
זה חסר תועלת להכריח את עצמכם לסגור את ברז המחשבות , אינכם יכולים לעשות זאת.
אז מה אתם יכולים לעשות?
אפשר לראות אותן עוברות , כמו מי שיושב בשולי כביש , כביש מהיר, רואה מכוניות נוסעות, בלי לרצות לעלות עליהן, מבלי להזדהות איתן.
אמנם מצד אחד לא ניתן לכבות את המחשבה, אבל מצד שני, באמצעות אימון בטכניקות מסוימות, אפשר ללמוד לא להזדהות עם המחשבות עצמן אשר זורמות במוחכם.
- המוח שלכם הוא גמיש. הוא מקבל את הצורה של מה שאנחנו מכניסים אליו לעתים תכופות יותר. לכן עלינו להתמקד, להשקיע תשומת לב ברצון שלנו להיות אדוני הרגשות שלנו, להוביל אותנו לעבר רגש פרו-אקטיבי, פרו-פוזיטיבי, בונה, יצירתי – ולשחרר במקום זאת, את הרגשות ההרסניים, של הייאוש, התסכול או ההאשמה .
זיכרו: המחשבה הולכת בדרך שבה אנו מבקשים ממנה ללכת. אז לאמן את עצמנו לרכוש כלים כדי להיות מסוגלים לכוון את הרגשות שלנו, כך שהחיים שלנו יהיו בריאים ומתגמלים יותר מבחינה רגשית – מאפשר לנו להגיע למעשה למצב המודעות הזה – כי המוח הפלסטי עובר שינוי.
- לחזור ולומר לעצמכם מה באמת חשוב לכם.
לחזור ולומר לעצמנו מה באמת חשוב לנו מפעיל ספירלה חיובית של הצלחה.
המוח שלנו לוכד את הנתונים הדרושים לו כדי להשיג את מה שאנחנו מבקשים ממנו, ולומד מכך.
וכאשר אנו לומדים משהו, הוא אומר לנו "כל הכבוד", וכך אנחנו מוכנים ופתוחים להמשיך וללמוד.
אם כך, לסיכום:
אני מתמקד, אני אומר לעצמי מה אני רוצה, אני מוצא את המידע הנכון ואני לומד, אני מצליח, אני משבח את עצמי, ואני עוד יותר אקטיבי כדי לצאת לדרך. שוב, אני מתמקד, אומר למחשבה שלי מה אני רוצה, אני לומד, תופס מה שאני צריך, מגשים ומצליח.
מעגל ההצלחה הזה משחרר אותנו מ 3 היבטים שיש בפירוש להתרחק מהם:
- להיות חשוכים ושליליים.
- הענן החשוך שאנו נושאים על ראשינו, שמחשיך את השמש של האמונות החיוביות. לכל אחד מאיתנו יש פחדים: עלינו להתרחק מהם.
- לא להאמין בעצמנו. חוסר ההערכה-העצמית הוא באמת המכשול הגדול ביותר שמונע מאיתנו לשים במשחק את ה'עצמי הטוב ממני' שתמיד רצינו להיות ושאנו ראויים להיות.
לסיום, הגמישות ( הנוירופלסטיות) של המוח אומרת לנו כיום מהן המיומנויות שכבר יש לנו ושעלינו לתרגל כדי להשיג את התוצאות שאנו רוצים.
הראשונה בין כולן היא הדיאלוג הפנימי: עליכם לדבר עם עצמכם כל הזמן. כי אתם עושים את זה במילא!
אם תעניקו רגע אחד של תשומת לב לעצמכם תראו איך הדיאלוג הפנימי שלכם יכול לשנות את ההתנהגויות שלכם, לשנות את מערכות היחסים עם העולם הפנימי שלכם, וכתוצאה מכך עם העולם הסובב אתכם.
חשוב שנגיד לעצמנו שאנחנו יכולים לשנות את מערכת היחסים שלנו עם העולם שמחוץ לנו, רק על ידי שינוי מערכת היחסים עם העולם שבתוכנו.
כפי שאמרתי פעמים רבות, לא מדובר על לקחת צעד אחורה אלא לעשות צעד פנימה, לאותו מקום פנימי, אינטימי ועמוק שעלינו ללמוד לפקוד לעתים תכופות, שעלינו ללמוד להכיר – כדי להגשים את החלומות שלנו, ואת איכות החיים הבלתי רגילה – יותר מרגילה – שמתקיימת באפשרות ליהנות פשוט מהנשימה הזאת, או מקשת בענן, או מקרן שמש.
טלי שָרוֹט, במחקר שלה על 'המשקפיים הוורודים' מוכיחה על פי מדעי-המוח שאלה אשר יש להם גישה פרואקטיבית, פרופוזיטיבית, יצירתית ואופרטיבית ביחס לחיי היומיום שלהם, חיים חיים טובים יותר כי הם אוספים יותר הזדמנויות כדי לשפר את עצמם כל יום .
אלה אותן ההזדמנויות שפוגשים גם מי שאינם מרכיבים את ה"משקפיים הוורודים" הללו, אבל הם לא רואים אותן ולכן לא אוספים אותן.
מה אני מנסה לומר לכם? שהחיים הם לא משהו שעלינו לסבול בעל כורחנו.
כשתרכשו את הכלים ותנסו כל יום ליישם אותם למשך כמה דקות, תגלו שהשותף הכי חשוב שלכם (המוח שלכם, המחשבה שלכם, היכן ששוכנת ממלכת האפשרויות) הופך למסוגל להשיג את מה שהיה בלתי מושג.
כאשר אתם שקטים מנטלית, רגשית ופיזית, אתם מתחילים לנוע לעבר מה שדימיתם מראש.
כל שעליכם לעשות הוא להגיד לעצמכם שזה אפשרי, ולעשות את הצעד הבא כדי להשיג את אותם כלים אשר ייתנו לכם את ההזדמנות ללמוד מי אתם.
זיכרו: אתם אינכם עצמכם המורגל, כי אם העצמי האידיאלי שלכם, שאם תרצו תוכלו להתחייב להכניס למשחק רגע אחר רגע, יום אחר יום.
מודעות היא המפתח האמיתי.
כיום העולם סביבנו הוא למעשה עולם לא מודע, למרות שהוזהרנו והסבירו לנו מהן הסכנות שקיימות היום, ומהן הפעולות שאסור לנו לעשות, אנחנו מוצאים עצמנו עושים את מה שמזיק לנו.
למה? מה מפריע לנו לכבד את הסביבה, לא לזהם אותה, לא לזהם את המחשבה שלנו עם אמונות טיפשיות שלעתים שאבד עליהן הכלח?
המחסור במודעות.
לכן לפני שאסיים אני רוצה להזכיר לכם שהעבר שלכם, העתיד שלכם, הסיפור שלכם, הייעוד שלכם, הם באמת בידיים שלכם, כי מה שאתם זורעים בתוככם הוא מה שתוכלו לקצור.
אם הרעיון הזה מעניין אתכם, תוכלו להעמיק ולקרוא מאמר נוסף של פטריציו: חמשת האיכויות של המודעות העצמית.