מודעות היא העתיד היחידי עבורנו

"המפתח כדי לענות על האתגרים המכריעים של זמננו טמון ביכולתנו להיות אנושיים".
פטריציו פאולטי חוקר המוח ויוצר הכנס ״21 דקות״ מסביר מדוע.

המודעות, החוסן והאמפתיה הן כולן מילים יפות, שנעשה בהן שימוש מוגזם בשנים האחרונות אפילו עד כדי כך שאנחנו מאבדים ענין ברגע שאנחנו שומעים אותן. עם זאת, כמה דון קישוטים עדיין מאמינים בהן ואכן מקדישים את הגוף והנשמה להפצת המשמעות האותנטית שלהן. 

פטריציו פאולטי הוא אחד מאלה, אבל במקום להילחם בטחנות רוח הוא בחר לבנות אותן. משנות ה-90 ועד היום הוא יצר בהצלחה קבוצות דיון ומסלולי הכשרה, והקים קרן ומכון מחקר נוירו-מדעי.

ב-19 בנובמבר פאולטי יעלה על הבמה פעם נוספת כדי להנחות בשידור חי את המהדורה החמש עשרה של הכנס ״21 דקות של אנושיות״. גם השנה, אנשים בעלי שם בינלאומי, יצרו יחד רשת של מערכות יחסים עבור האנושות שמטרתה לעודד צורות חשיבה חדשות, לעודד דרך חיים חדשה המציעה נקודת מבט וסיבה אחרת על מנת לעזור לנו להגביר את המשאבים הפנימיים, להיות שמחים יותר ולתת תרומה אמיתית לעולם בר קיימא, יעיל והחלטי.

הכרת עצמך משפיעה על העולם

פאולטי מסביר: ״אנחנו לא מבקשים מהאורחים שלנו לספר את סיפור ההצלחה שלהם – בשביל זה יש אינספור במות – אלא לשתף את האירועים והרגעים שעיצבו אותם מבחינה פנימית, שאיפשרו להם לעשות קפיצה חשובה בשלושה מימדים חשובים: איך הם נותנים לעצמם מוטיבציה, איך הם מגבירים את הסקרנות שלהם לידע, איך הם מתמידים להישאר זמינים ופתוחים לחיים ולאנשים אחרים״.

"באמצעות הבחירות והפעולות היומיומיות שלנו", אומר פאולטי, "נוכל להפוך לסוכנים של שינוי המכוון לעבר עולם המבוסס על יחסים של שלום ושוויון, יחסים המכבדים את כדור הארץ, עוזרים לכוון יחידים, חברות, הון וממשל בעזרת נקודת המבט שמכניסה התפתחות בת קיימא לתוך סדר היום הפוליטי הגלובלי".

אם זה נכון שלא ניתן להטמיע מודעות שפירושה ידע אינטימי ואישי, ניתן בכל זאת לאמן אותה. ״הקשבה לעדויות של האנשים הנחשבים מצויינים מגרה אותנו לעצב את הנוף הפנימי האנושי שלנו, את ה״Humen inner design״ שלנו.
כיצד האנשים האלו שומרים בתוכם על היצירתיות והאסרטיביות באופן חי וחיוני? 
כיצד הם לומדים להכיר את הרגשות והערכים שלהם ומצליחים להישאר ממוקדים במערכות היחסים עם האנשים? שאלות אלו נחקור ב-"21 דקות"

השאלה המרכזית בקדמת הבמה של מהדורת "21 דקות" הקרובה היא: ״מה המטרה שלך״?

מחקרים של המוח

המחקר שמוצג על הבמה ממשיך להיחקר בחזית המעבדה המדעית במסגרת מכון המחקר למדעי המוח, חינוך והוראה (Rined) של קרן פטריציו פאולטי. 
במכון לומדים את תפקודו של המוח האנושי, את המתודות והטכניקות שיכולות לעזור לנו להגביר את המודעות העצמית ולשפר את היכולות הטובות ביותר שלנו כמו פרה-פיגורציה (לצפות מראש), חוסן, יצירתיות ואמפתיה, בשיתוף פעולה עם מדענים, מכוני מחקר ואוניברסיטאות בינלאומיות כמו אוניברסיטת בר אילן בתל אביב, אוניברסטית לה סאפיאנצה ברומא וה- Cnr.

דוגמא לכך הוא ריבוע האימון המוטורי – (Quadrato motor training QMT), טכניקה של אימון מוטורי אינדיבידואלי שנוצר על ידי פאולטי במטרה להפיק שיפור בתפקודים הקוגנטיביים באדם הקשורים לקורדינציה, תשומת לב ויצירתיות. תוצאות מעודדות התגלו בחולי אלצהיימר, פרקינסון, ילדים דיסלקטיים ולאחרונה גם בהפחתת מצבי דלקת.

שלוש מיומנויות לעתיד

בזמן שקול חצוצרות הבינה המלאכותית נשמעות עולה השאלה האם יש משמעות למבט הנלהב הזה על המוח האנושי. גם על כך פאולטי משיב: "עד אתמול הקדשנו את עצמנו לאותם כישורים אקדמיים שהפכו את הידע שלנו לאנכי יותר ויותר.  היום הידע הזה יכול להיות מנוהל בצורה יוצאת דופן על ידי בינה מלאכותית, שאינה יכולה לנהל עבורנו את הרגשות שלנו".

פאולטי מוסיף: ״העתיד שלנו חייב להיתמך בשלוש מיומנויות חשובות מאוד: ניהול הרגשות והיכולת לכוון אותן, המימד האינטלקטואלי הקשור ליצירתיות ולחוסן ולבסוף, המימד הרוחני. והכוונה היא לדעת איך לסלוח לעצמנו, להיות מכירי תודה על מתנת החיים ולהרגיש חמלה כלפי עצמנו וכלפי אחרים. רק כך יהיה זה אפשרי להפיק שינוי פרדיגמה: מהפרדיגמה "המוות שלך – החיים שלי" שהביאה קונפליקטים ומשברים עבר פרדיגמה של שלום "החיים שלך – החיים שלי״

אנחנו אורחיו של כוכב לכת הנמצא במשבר

נקודת המפנה הזו קשורה גם למשבר האקלים: ״אם אני נותן חיים לכוכב, הכוכב נותן לי חיים, אבל עלי להגיע לתגלית הזו בתוכי״. כשאור הזרקורים דולק ומאות עיניים מביטות עליו, פאולטי בדרך כלל ניגש לקדמת הבמה ומצביע על הקהל: "עצרו: אתם המארג הנוירונלי המורחב שלי. לכם יש פתרון לבעיות שאני לא יכול למצוא לבד״. זו לא בדיחה, הוא אומר, ״ניתן להתגבר על הגבול שלנו רק כאשר אנו באים במגע עם האפשרות להקשיב לאנשים בצורה אחרת. ואם אפשרות זאת נכונה במערכות היחסים בין בני האדם, היא נכונה עוד יותר במערכות היחסים בינינו לבין הכוכב שלנו, שהוא אדיב מספיק כדי לתמוך ולהזין את כולנו. המודעות חיונית כדי למצוא מערכת יחסים משותפת ובונה עם העולם שמארח אותנו. בלעדיו, אין עתיד״

האירוע של ה19 בנובמבר

שני הנושאים שיוצגו ב ״21 דקות״: מהי האחריות שלנו כמי שמהווים משאב מרכזי בכוכב שלנו ומה זה אומר להיות אנושי היום. האירוע מתקיים ב-19 בנובמבר, וישודר בשידור חי בחינם (הנה הקישור להרשמה) נשמע את הסיפורים של אלכס ארמילוטה, מייסד משותף ומנכ״ל של AWorld, פלטפורמה ואפליקציה שתומכת בקמפיין של האו״ם Act Now לפעולה אינדיבידואלית בנושא שינויי האקלים והקיימות' ג׳ף אורלווסקי-יאנג, עטור הפרסים בשל מחקרו 'הדילמה החברתית' שידבר על ההשפעה המזיקה של המדיה החברתית על החברה. אגב, למה הזמן של כל מציג הוא 21 דקות? ״ב-2009, כשנולד הפורמט של הכנס, זה היה הזמן הממוצע של יכולת הלמידה האמיתית של אדם. היום, כשהרעש התקשורתי גובר, לצערנו זה כבר לא כך אבל החלטנו לא לשנות את משך הזמן של הדוברים״. בתוך כל הרעש, קיים משהו טוב להקשיב לו. 

אולי יעניין אותך גם:

עצמך הטוב יותר ממך

הנושא עליו דיברתי הרבה לאחרונה הוא עצמך הטוב יותר ממך. למה אני מתכוון בהגדרה זו? נתחיל[...]