אמנות המלחמה

5 יסודות חיוניים על מנת להתמודד עם הרגע ההיסטורי הזה

אמנות המלחמה. הנושא הזה הוא לגמרי אקטואלי, הרגע ההיסטורי הזה הוא קרב אמיתי.

כותרת המאמר הזה יהדהד מייד ברבים מכם הקוראים את ספרו של המורה סון טסו Sun Tzu Ping Fa, המסה הצבאית הכי נלמדת בעולם בנושא אסטרטגיה. אתם בוודאי גם תוהים: מדוע מומחה כמוני למודעות עצמית (self-awareness) כותב מאמר על אמנות המלחמה.

הסיבה היא פשוטה: בימים אלה מתנהל קרב. למעשה מתנהל קרב בכל רגע בחיינו, ולכן במקום להכחיש אותו עלינו ללמוד איך לפעול ביחד איתו, ללמוד לספר לעצמנו מה באמת חשוב עבורנו וכדי לעשות זאת עלינו לומר לעצמנו את האמת.

יש שאלה שאנחנו שואלים את עצמנו פעמים רבות מדי יום, כי היא קשורה אל המוח הזוחלי והלימבי שלנו, ושאלה זו היא: "מה זה, מה אני צריך לעשות?"

עם זאת, הרבה יותר מעניין לעבור למימד יותר קורטיקלי של האינטלקט שלנו, מימד יותר מודע, מימד של הודיה אשר מצד שני שואל: "מה הסיטואציה שאני רוצה? מהם החיים שאני רוצה?"

וכדי שנאמר לעצמנו אילו חיים אנחנו רוצים, אנחנו יכולים לנצל את ההסגר של וירוס הקורונה, אשר למרות שהוא מחייב אותנו להישאר סגורים במרחב פיזי, מצד שני הוא גם מציע לנו את ההזדמנות להיפתח למרחב הפנימי האינסופי שלנו, למימד של הרעיונות אשר – כפי שאפלטון הגדיר זאת – הוא מושלם ואינסופי.

הבה נבוא במגע לרגע עם אותו מימד של הרעיונות. הבה ניקח את הרגע הזה ונבוא במגע עם עצמנו, לרגע, כדי לומר לעצמנו מה באמת חשוב לנו, מה אנחנו באמת רוצים.

היכולת הזאת לומר לעצמנו מה הערך שאנחנו באמת רוצים לטפח  ולגדל הוא מה שיועיל לנו, לא רק בימים אלה, אלא באותו הרגע שהדלת הראשית תיפתח מחדש ויהיה עלינו להיות אפילו יותר מאי פעם ממוקדים, חדורי מוטיבציה, נלהבים ומלאי תשוקה.

כל קושי שמתעורר בחיינו מסתיר לימוד ואימון, שניהם מבנים סינרגטיים לגדילה שלנו, כי הם מאפשרים לנו לפתח מיומנות ושליטה. ועוד יותר מכך – בדיוק כשאנו מרגישים מיומנים ושולטים בניהול עצמנו, אנו מסוגלים להתמודד עם כל דבר, גם הקשה ביותר. 

למעשה, הדבר החשוב ביותר בחיינו הוא העולם הפנימי שלנו. אם יש קרב שעלינו ללחום בו, אם יש עולם שעלינו ללמוד לנהל, הקרב והעולם הזה אינם מחוצה לנו כי אם בתוכנו.

כאן אנו חוזרים אל אמנות המלחמה של המורה סון טסו, טקסט שנכתב בסביבות המאה הרביעית לספירה, והוא נלמד בדיוק משום שהמחבר, בנוסף על היותו אחד מהאסטרטגים הגדולים ביותר שחיו עד כה בעולם, הוא גם אדם עם אינטליגנציה גמישה במידה יוצאת דופן. 

חזון המלחמה שלו הוא לגמרי בלתי רגיל משום שהוא חזון של שלום.  למעשה המורה סון טסו אומר  שהמלחמה היחידה שניצחנו בה היא זו שלא נלחמנו בה.

איך אתה יכול שלא להילחם במלחמה? לצפות מראש: "את האויב לא צריך להשמיד" אומר סון טסו, "את האויב יש לכבוש".

לפי המורה סון טסו, יש כמה יסודות מנצחים אשר מובילים אותנו למנוע את הצורך בקרב, וכאשר הצורך הזה הוא בלתי  נמנע – כמו עבורנו ברגע זה –  הידע של חמשת היסודות החיונייים נותן לנו יתרון על האויב.

היסוד הראשון הוא הדרך.

מה משמעו שיש לך דרך? ברגע זה, עבורנו, פירושו להיות בשלום, לנטוש את הפחד שהופך אותנו היסטריים, תגובתיים, אלימים, ולקבל את המצב על ידי כך שאנו לומדים לפעול איתו באינטראקציה,  כשאנו נשארים במקום שבו אנחנו מרגישים חזקים ומסוגלים, שהוא למעשה מקום השלום.

אני לא מתכוון כאן לשלום כהיעדר המלחמה, אלא למימד פנימי של הוויה, למצב שאנחנו יכולים לקבע ולארח בתוכנו.

היסוד החיוני השני הוא התנאים האטמוספריים.

אלה שיודעים כיצד להתבונן בכוכבים, כלומר יודעים איך להבחין בשינוי, יכולים לנהל את מזג האויר.

 "אל תיכנס אל שטח האויב במזג לא רצוי"

אמנות המלחמה/ סון טסו

התבוננות בכוכבים, במקרה שלנו, פירושו לקרוא את סערת הרגשות שלנו ולומר לעצמנו שאנחנו מסוגלים ליצר ניתוק, מרחק ונחישות. במצב הנוכחי שבו אנחנו נמצאים, אנחנו יכולים לשחרר את הפחד, להתרחק ממנו ולהיות נחושים לחיות ממוקדים וצלולים, בלי לתת מרחב לרגשות הרסניים.

היסוד החיוני השלישי הוא השטח.

מגרש המשחקים שלנו הוא השינוי. אנחנו אומרים לעצמנו שאנחנו מסוגלים להשתנות, שאנחנו עמידים, שאנחנו מסוגלים להתמודד עם הסיטואציה הזאת ולצאת ממנה חזקים יותר.  אנחנו יכולים לראות אותה, לחקור אותה, לקרוא אותה ולחלוק אותה מנקודות מבט רבות ונושאות פרי. לבסוף, אנחנו אומרים לעצמנו שהגמישות וההסתגלות הם כישורים חיוניים עוברנו.

המפקד הוא היסוד החיוני הרביעי.

המפקד זה אתה, או טוב יותר- "עצמך הטוב ממך". זה לא אתה בכל היבט שלך, כי אם "עצמך הטוב ממך" שאתה מסוגל לבטא כאשר, תוך לקיחת נשימה איטית ועמוקה, ותוך מתן פרשנות נכונה לנסיבות שבהן אתה מוצא עצמך, אתה יכול לשאול את עצמך את השאלה :"מה הסיטואציה שאני רוצה?"

וכאן אנחנו נכנסים לטקטיקה, היסוד החמישי. 

הטקטיקה היא מודעות. למעשה, זה שמודע יותר מהיריב שלו לחמשת האלמנטים  הוא המנצח.

"לכן נאמר שאם אתה מכיר את האחרים ואת עצמך, לא תימצא בסכנה אפילו במאות קרבות. אם אתה לא מכיר את האחרים אבל מכיר את עצמך, תנצח באחד ותפסיד באחר. אם אינך מכיר לא את עצמך ולא את האחרים, כל קרב יהיה קטלני עבורך"

מודעות עצמית היא המצב הפנימי שמאפשר לך לשנות את חדר המלחמה, את קריאת הנתונים, את הדמיית העתיד שלך (הפרה-פיגורציה של העתיד שלך), לאותו מקום הפריחה שבו אתה זורע וקוצר את מה שאתה רוצה.

וכך, בכמה מילים, סיכמתי את חמשת היסודות החיוניים של אמנות המלחמה על מנת להתמודד עם רגע היסטורי זה:

  1. הדרך היא שלום, לא העדר מלחמה כי אם מצב הוויה פנימי.
  1. התנאים האטמוספריים הם הידיעה איך לקרוא את הרגשות שלנו, ותרגול של ניתוק, מרחק ונחישות.
  1. מגרש המשחקים הוא השינוי, דרך פיתוח כישורים כמו גמישות והסתגלות.
  1. המפקד הוא עצמך הטוב ממך, כלומר זה ששואל את עצמו "איזה חיים אני רוצה?" 
  1. הטקטיקה היא מודעות, או טוב יותר – מודעות עצמית, זו שמנחה אותך להכיר את עצמך ומובילה אותך למקום הפנימי של הפריחה שלך.

במשך 30 שנה עסקתי בשיתוף רעיונות של מודעות עצמית, ולאורך כמעט שנה סיכמתי חלק מהידע הזה בספר שלי OMM- THE ONE MINUTE MEDITATION  – דקה אחת של מדיטציה, רב המכר שלי שבו בדפים מעטים אני מסביר את האסטרטגיה הפשוטה אבל אפקטיבית וחיונית, על מנת למצוא מחדש, לפגוש ולברוא את עצמך מחדש.

אולי יעניין אותך גם:

עצמך הטוב יותר ממך

הנושא עליו דיברתי הרבה לאחרונה הוא עצמך הטוב יותר ממך. למה אני מתכוון בהגדרה זו? נתחיל[...]